NÉZZÜNK A LEGFONTOSABB ÚJDONSÁGOKAT!

A legfontosabb változások a 2023-as évben alkalmazandó adószabályokból:

Újabb SZJA-kedvezmények

2023-tól életbe lép a személyi kedvezmény és a 30 év alatti anyák kedvezménye. A személyi kedvezményt adóalap-csökkentő kedvezményként lehet igénybe venni, akár már év közben, az adóelőleg megállapításakor.

ÁFA

Az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatár nem változik. Újra definiálásra került viszont, hogy melyek azok a bevételek, amelyeket az adómentességi keret figyelésekor nem kell figyelembe venni.

Kedvezményes ÁFA lakóingatlanok esetében

2024. december 31-ig meghosszabbodik az új lakóingatlanok értékesítése esetén érvényes 5%-os kedvezményes adó.

Átalányadózás

2023-tól az átalányadózás a tárgyévet megelőző adóévben szerzett bevétel mértékétől függetlenül választható.

Göngyölített közteherviselés

A járulék és a szociális hozzájárulási adó alapjának számítására, valamint a járulék és szocho bevallására vonatkozó szabályok változása jelentősen átalakítja és kedvezőbbé teszi az átalányadózás rendszerét az ún. göngyölített közteherviselés megteremtésével.

Ekho tilalom feloldása

Az Ekho és a KATA közötti tiltó rendelkezés feloldásával már nem zárható ki, hogy a kisadózó az új KATA szerinti adóalanyisága előtt vagy után az ekho-t választhassa.

És mindez csupán a változások egy része!

A felsoroltak csupán elemei a 2023-tól hatályos adójogszabályoknak, az összes részletet garantáltan megtalálja díjmentesen letölthető különszámunkban.

KÉREM A KÜLÖNSZÁMOT
2023-as-adokulonszam

Két számot szeretnénk megosztani Önnel:

100 – Legalább ennyi paragrafus biztosan változik évről-évre a hatályos adótörvényekben.

35 000 – Egyedülálló módon, díjmentesen elérhető adózási témájú év eleji különszámainkat ennyien töltik le minden évben.

Egyetlen digitális kiadványban olvashatja, amit csak tudni érdemes a 2023-től hatályos adó és társadalombiztosítási jogszabályokról: a változó jogszabályszövegeket részletesen, világosan, adónemenként rendszerezve, magyarázatokkal együtt mutatjuk be, a megszokott pontossággal – közel 90 oldalon.

Letöltés

88

OLDALON

14

TÉMAKÖR

19

TÖRVÉNY

1

PDF

SZAKÉRTŐI HÁTTÉR

the description
 • dr. Veress Júlia

  jogász LL.M. EIBL, áfa- és nemzetközi adószakértő
 • Különszámunk szakmai szerkesztője

  Adószakértőként rendszeresen és kiemelt terjedelemben publikál a Menedzser Praxis havi megjelenésű nyomtatott és online kiadványaiban, termékeiben. Főbb szakterülete az általános forgalmi adó, különös tekintettel a hazai és nemzetközi szabályozásra. Kiemelt kutatási- és szakterülete a forgalmi adóra vonatkozó magyar jogi szabályozás alakulása a Héa. irányelvek és az Európai Bíróság joggyakorlata tükrében.

Takarítson meg időt és találjon meg mindent egy helyen, amit csak tudnia érdemes az aktuális adózási, TB, munkaügyi és számviteli témák kapcsán. Digitális adószakmai tudásbázis - cikkek, jogszabályok, szakvélemények, személyesen Önnek.

Az Adópraxis személyre szabható digitális adószakmai információs és tanácsadási rendszere hetente frissülő tartalmakkal és szakértői tanácsadás lehetőségével segít eligazodni az adózás, társadalombiztosítás és számvitel folyamatosan változó, sokszor bizonytalan szabályai között.

  LETÖLTÉS

  Töltse le DÍJMENTESEN ADÓ-TB változások 2023 című 88 oldalas PDF összefoglalónkat, a január 1-jétől hatályos adótörvény-változások részletes magyarázatát.


  Szeretnénk, ha levelünk mindenképp eljutna Önhöz, így javasoljuk, ellenőrizze megadott e-mail fiókja spam és promóciók mappáját is, és adja hozzá a küldő e-mail címet címjegyzékéhez.

  KÜLDJE TOVÁBB!

  Érdekes lehet másnak is ez az összefoglaló? Ossza meg a lehetőséget ismerőseivel!

  RÓLUNK MONDTÁK