NÉZZÜK A LEGFONTOSABB ÚJDONSÁGOKAT!

Mit tudunk a 2024-es évben alkalmazandó adószabályokból?

SZJA-Egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése

Új szabályt kell alkalmazni az egyéni vállalkozóknak a 2023. december 31-ét követően megkezdett szünetelés esetében. A módosítás alapján a szünetelés kezdő napjától az addig végzett egyéni vállalkozói tevékenységre tekintettel befolyt bevétel, illetve igazoltan felmerült kiadás a szünetelés megkezdését megelőző napon megszerzett vállalkozói bevételnek, illetve vállalkozói költségnek minősül.

e-ÁFA

A jövő évtől a hagyományos űrlap alapú bevallás mellett lehetőség nyílik a webfelületi áfa-bevallásra. A rendszer kibővül a gép-gép kapcsolati (API-s kapcsolaton alapuló) bevallási opcióval is.

Társasági adó

A multikat és a hazai nagyvállalatokat is érinti a 2024-es év slágertémájának ígérkező globális minimumadó bevezetése. A törvénytervezet értelmében a minimum adómérték 15 százalék.

HIPA

A helyi adókat érintő változások körében is új szabályok vonatkoznak 2024-től a szünetelésre. Amennyiben az adó alanya a vállalkozó, az egyéni vállalkozót az egyéni vállalkozói tevékenység szünetelése időszakában is vállalkozónak kell tekinteti, feltéve, hogy a szünetelés időszaka az adóéven belül egybefüggően nem éri el a 181 napot.

DRS

A 2024. január 1-től bevezetésre kerülő kötelező visszaváltási díjas termékek visszaváltási rendszere (DRS) számos áfa-adózással összefüggő szabályt is érinteni fog.

Szocho-kedvezmények kibővítése

2024. január 1-jétől munkaerőpiacra lépőnek minősül a Magyarországgal határos, nem EGT-állam állampolgára is, emellett a kutatókra vonatkozó szocho-adókedvezmények előírásai is módosulnak.

Különösen figyeljen a hatályba lépések időpontjaira!

A jogszabályok egy része már 2023-tól hatályos, van, ami december 1-jét követően, mások a 2024-es évtől lépnek hatályba, megint mások csak 2025-től élnek. Kiadványunkban az időállapotok pontos jelölésével, valamennyi, adócsomaggal összefüggő változást megtalálja, ha díjmentesen letölthető különszámunkat választja.

KÉREM AZ ÖSSZEFOGLALÓT
2024-es adóváltozások különszám

Miért is jelenthet nagy segítséget kiadványunk?

200 – Ennyi jogszabályhely egészen biztosan változik 2024-re az adó-pénzügy és számvitel terén.

20 –Ennyi alapvető adójogszabályt egészen biztosan érintenek a változások a főadóktól a legfontosabb adónemeken át a legújabb közterhekkel bezárólag.

35 000 – Ennyien töltik le évről-évre az adóváltozásokkal összefüggő szakmai segédanyagainkat és látogatják decemberi és januári szakmai eseményeinket – egyedülálló módon, díjmentesen.

Egyetlen digitális kiadványban olvashatja, amit csak tudni érdemes a 2023-tól hatályos és a 2024-es évre fordulva folyamatosan életbe lépő adó- és társadalombiztosítási jogszabályokról: a változó jogszabályszövegeket részletesen, világosan, adónemenként rendszerezve, magyarázatokkal együtt mutatjuk be a megszokott pontossággal – több mint 80 oldalon.

LETÖLTÖM AZ ÚTMUTATÓT

82

OLDALON

14

ADÓNEM

16

TÖRVÉNY

1

PDF

SZAKÉRTŐI HÁTTÉR

the description
 • dr. Veress Júlia

  jogász LL.M. EIBL, áfa- és nemzetközi adószakértő
 • Különszámunk szakmai szerkesztője

  Adószakértőként rendszeresen és kiemelt terjedelemben publikál a Menedzser Praxis havi megjelenésű nyomtatott és online kiadványaiban, termékeiben. Főbb szakterülete az általános forgalmi adó, különös tekintettel a hazai és nemzetközi szabályozásra. Kiemelt kutatási- és szakterülete a forgalmi adóra vonatkozó magyar jogi szabályozás alakulása a Héa. irányelvek és az Európai Bíróság joggyakorlata tükrében.

Takarítson meg időt és találjon meg mindent egy helyen, amit csak tudnia érdemes az aktuális adózási, TB, munkaügyi és számviteli témák kapcsán. Digitális adószakmai tudásbázis - cikkek, jogszabályok, szakvélemények, személyesen Önnek.

Az Adópraxis személyre szabható digitális adószakmai információs és tanácsadási rendszere hetente frissülő tartalmakkal és szakértői tanácsadás lehetőségével segít eligazodni az adózás, társadalombiztosítás és számvitel folyamatosan változó, sokszor bizonytalan szabályai között.

  LETÖLTÉS

  Regisztráljon most és töltse le DÍJMENTESEN ADÓ-TB változások 2023-2024 című 80 oldalas PDF összefoglalónkat, a 2024-es évtől folyamatosan életbe lépő adótörvény-változások részletes magyarázatával.


  Szeretnénk, ha levelünk mindenképp eljutna Önhöz, így javasoljuk, ellenőrizze megadott e-mail fiókja spam és promóciók mappáját is, és adja hozzá a küldő e-mail címet címjegyzékéhez.
  Kérem az Adópraxis hírlevelét is  KÜLDJE TOVÁBB!

  Érdekes lehet másnak is díjmentes szakmai összefoglalónk? Ossza meg a lehetőséget ismerőseivel!

  RÓLUNK MONDTÁK