NÉZZÜNK A LEGFONTOSABB ÚJDONSÁGOKAT!

A legfontosabb változások a 2022-es évben alkalmazandó adószabályokból:

Munkát terhelő adók csökkentése

Megszűnik a 1,5%-os szakképzési hozzájárulás, a Szocho adó 15,5%-ról 13%-ra, azaz 2,5 százalékponttal csökken, így 2022. január 1-től újabb 4 százalékponttal csökken a munka közterhe.

EKHO, KIVA

2022. január 1-től csökken a kifizető által teljesítendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, az Ekho mértéke is az addigi 15,5%-ról 13%-ra. Mérséklődik a kisvállalati adó is 11%-ról 10%-ra.

Gyermekes szülők adóvisszatérítése

Minden gyermekes szülő, aki családi kedvezményre jogosult, 2022. február 15-ig adóvisszatérítést kap a 2021-ben megszerzett jövedelméből levont személyi jövedelemadó, Ekho, illetve KATA után.

25 éven aluliak adókedvezménye

2022-től életbe lép a 25 év alatti fiatalok személyi jövedelemadó kedvezménye. Meghatározott feltételek fennállása esetén a 25 év alatti munkavállaló havi jövedelme után nem kell személyi jövedelemadót fizetni.

ÁTALÁNYADÓZÁS

Jelentősen átalakul az átalányadózás is 2022-től és az egyéni vállalkozó számára kedvezőbb adózási formaként élhet tovább. 2022. január 1-jét követően adóelőleget csak az éves minimálbér felét elérve kell majd megállapítani és az átalányadózás választásának küszöbértékét is módosítják 2022-től, az eddigi 15 millió Ft-ról, az éves minimálbér 10-szeresére (a 2022 januárjától érvényes éves minimálbérrel számolva 24 millió forint).

Kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelem

A kriptovalutákból származó jövedelmeket innentől külön adózó jövedelemként kell kezelni, amely a tőkejövedelmekhez hasonlóan 15 %-os SZJA adómérték alá esik. Az új rendelkezések 2022. január 1-jén lépnek hatályba, de a kedvező szabályokat már 2021-re is lehet alkalmazni.

Távmunka költségtérítése

Törvénybe iktatják a távmunkával kapcsolatos SZJA szabályokat is. Igazolás nélkül, költségként elszámolható a távmunkavégzéssel összefüggésben költségtérítés címén fizetett összegből a felek által előzetesen meghatározott, de legfeljebb havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 10 %-nak megfelelő összeg.

És mindez csupán a változások egy része! A felsoroltak csupán apró elemei az elfogadott adócsomagnak, azonban az összes részletet garantáltan megtalálja díjmentesen letölthető különszámunkban.

KÉREM AZ ÖSSZEFOGLALÓT
Insert alt

Két számot szeretnénk megosztani Önnel:

100 – Legalább ennyi paragrafus biztosan változik évről-évre a hatályos adótörvényekben.

15 000 – Egyedülálló módon díjmentesen elérhető ADÓ/TB különszámainkat ennyien töltik le minden évben.

Miért hagyná ki éppen Ön ezt a lehetőséget?

Egyetlen digitális kiadványban olvashatja, amit csak tudni érdemes a 2022-től hatályos adó és társadalombiztosítási jogszabályokról: a változó jogszabályszövegeket részletesen, világosan, adónemenként rendszerezve, magyarázatokkal együtt mutatjuk be, a megszokott pontossággal – 99 oldalon.

LETÖLTÉS

99

OLDALON

15 000

LETÖLTÉS

100

VÁLTOZÁS

1

PDF

SZAKÉRTŐI HÁTTÉR

the description

dr. Veress Júlia

jogász LL.M. EIBL, áfa- és nemzetközi adószakértő

  LETÖLTÉS

  Regisztráljon most és azonnal letöltheti Adó-TB változások 2022 című különszámunkat!


  Szeretnénk, ha levelünk mindenképp eljutna Önhöz, így javasoljuk, ellenőrizze megadott e-mail fiókja spam és promóciók mappáját is, és adja hozzá a küldő e-mail címet címjegyzékéhez.
  A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat,
  és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait. Hozzájárulása után tiltakozhat személyes adatai kezelése ellen valamint bármikor kérheti adatainak helyesbítését,törlését, korlátozását.


  RÓLUNK MONDTÁK

  KÜLDJE TOVÁBB!

  Érdekes lehet másnak is díjmentes szakmai összefoglalónk? Ossza meg a lehetőséget ismerőseivel!